Skip to main content

Leadsgenerering?

Leadsgenerering är en process som fokuserar på att identifiera potentiella kunder för ett företags produkter eller tjänster. Det är en central del av försäljnings- och marknadsföringsstrategin för B2B-företag, och för dem som är aktiva inom försäljning eller grundare av sådana företag är det troligt att de har erfarenhet av detta område.

Många tror felaktigt att leadsgenerering enbart handlar om att genomföra kalla telefonsamtal eller skicka ut massiva e-postutskick, men i själva verket är det en betydligt mer komplex process.

leadsgenerering

Kontakta oss ifall du är intresserad av leadsgenerering

Kostnadsfri sökordsanalys

Få en kostnadsfri sökordsanalys inom närmaste 12h, med våra rekommendationer tips & trix

Vill du ha en offert?

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig med ett förslag

Vad innebär begreppet ”lead”?

Ett lead representerar en individ som har visat intresse för produkter eller tjänster som ditt företag erbjuder. Det skiljer sig från slumpmässiga kalla samtal, då företag eller organisationer kontaktar dig baserat på en tidigare interaktion snarare än att ringa utan förkunskap om ditt intresse.

Exempelvis, om du har fyllt i ett formulär och laddat ner en guide om bilunderhåll, kan du förvänta dig att bli kontaktad av en bilhandlare som relaterar till det specifika innehållet du har interagerat med. Detta tillvägagångssätt är mindre påträngande och mer relevant än om de hade ringt dig utan att veta om du överhuvudtaget är intresserad av bilunderhåll.

Sett ur ett affärsperspektiv är fördelarna tydliga. Genom att samla in information om ditt intresseområde kan bilhandlaren anpassa sitt tillvägagångssätt och erbjuda hjälp som är skräddarsydd efter dina behov. Detta skapar en mer meningsfull och effektiv kommunikation mellan dig och företaget.

Varför är leadsgenerering nödvändigt?

Leadsgenerering är en nödvändig process av flera anledningar. När en individ, som tidigare var okänd för företaget, visar intresse och initierar en dialog, skapas en mer organisk övergång från potentiell kund till faktisk kund.

I enlighet med inbound marketing-metodiken, som illustreras i diagrammet nedan, blir leadsgenerering det andra steget. Efter att ha lockat rätt trafik till er plattform är nästa steg att konvertera dessa besökare till leads. Här träder säljteamet in i bilden för att hantera och utveckla dessa potentiella kunder.

Genom att följa denna metodik blir hela processen mer strukturerad och målinriktad. Leadsgenerering möjliggör ett systematiskt tillvägagångssätt för att skapa relationer med potentiella kunder och förbereder dem för övergången till att bli betalande kunder. Det är ett kritiskt steg för att säkerställa att företag effektivt omvandlar intresserade besökare till långsiktiga kundrelationer.

Så genereras leads: En Steg-för-Steg Guide

 1. Upptäckt genom Marknadsföringskanaler:
  En potentiell lead förstår ert företag genom olika marknadsföringskanaler, såsom annonser, webbsidor, bloggar eller sociala medier. Dessa kanaler fungerar som inkörsportar som lockar in intresserade besökare.
 2. Klick på Call-to-Action (CTA):
  Besökaren reagerar på en call-to-action (CTA), vilket kan vara en bild, knapp eller meddelande som uppmanar dem att vidta en specifik åtgärd. Det kan vara att läsa mer, ladda ner en guide eller begära mer information.
 3. Landningssida:
  Besökaren omdirigeras till en landningssida, en särskilt utformad webbsida som syftar till att fånga leadinformation i utbyte mot ett värdefullt erbjudande. Landningssidan är avgörande för att konvertera besökaren till en lead.
 4. Erbjudande:
  På landningssidan presenteras ett attraktivt erbjudande, vilket kan vara en e-bok, en kurs, en mall eller annat värdefullt innehåll. Erbjudandet måste vara tillräckligt lockande för att motivera besökaren att dela sina uppgifter i utbyte mot tillgång till erbjudandet.
 5. Formulär på Landningssidan:
  För att få tillgång till erbjudandet fyller besökaren i ett formulär på landningssidan. Formuläret innehåller olika fält för att samla in relevant information. När besökaren slutför formuläret genereras ett nytt lead, och företaget får tillgång till värdefulla uppgifter om den potentiella kunden.

Genom att följa denna process skapar företaget en strukturerad och effektiv metod för att locka, engagera och omvandla besökare till kvalificerade leads, vilket är avgörande för framgångsrik leadsgenerering och konvertering.

Leadgenerering

När ni har alla delar på plats för leadsgenerering och vill starta kampanjer för att driva trafik till er landningssida, bör ni överväga att använda följande marknadsföringskanaler:

leadsgenerering

Innehållsmarknadsföring

Att använda content marketing är ett effektivt sätt att dirigera besökare till en landningssida. Vanligtvis skapar man innehåll för att erbjuda besökare användbar och kostnadsfri information. Call-to-action (CTA) kan infogas överallt i innehållet – ”inline”, längst ner i inlägget, i inledningen eller till och med på sidopanelen. Ju mer relevant innehållet är för besökaren, desto större är chansen att de klickar sig vidare till landningssidan.

E-post

E-post är ett effektivt sätt att nå personer som redan är bekanta med ditt varumärke och din produkt eller tjänst. Det är lättare att uppmana dem till handling eftersom de redan har prenumererat på din lista. E-postmeddelanden kan vara röriga, så använd CTAs med övertygande text och ögonfallande design för att fånga prenumerantens uppmärksamhet.

Annonser och Retargeting

Syftet med annonser är att få människor att agera. Varför spendera pengar annars? För att besökare ska konvertera är det viktigt att landningssidan erbjuder det som utlovats i annonsen, och att önskad åtgärd är tydlig.

Blogg

När du använder blogginlägg för att marknadsföra ett erbjudande kan du anpassa hela upplevelsen fram till slutmålet. Om erbjudandet är en instruktionsvideo om att konfigurera Google Search Console, skriv ett blogginlägg om att välja marknadsföringsmetoder. Det gör din CTA relevant och lätt att klicka på.

Sociala medier

Sociala medie-plattformar gör det enkelt att guida följare till att agera, från Instagram Stories och Facebook-bios till aktiv social selling på plattformar som LinkedIn. Du kan också marknadsföra erbjudanden i dina sociala inlägg och inkludera en uppmaning i texten.

Produkttrials

Du kan övervinna många försäljningshinder genom att erbjuda trials av din produkt eller tjänst. När en prospekt använder din produkt kan du locka dem med ytterligare erbjudanden för att uppmuntra dem att köpa. En annan strategi är att inkludera din ”branding” i gratisversioner för att fånga upp andra potentiella kunder.

Referensmarknadsföring

Referenser eller word-of-mouth fungerar också för leadsgenerering, men på ett annorlunda sätt. Att nämna och synas för fler människor ökar chanserna att generera fler leads.

Oavsett vilken kanal du använder för att generera leads är målet att guida besökarna till landningssidan. Så länge du har skapat en landningssida som konverterar kommer resten att hantera sig självt.

 

Varför undvika att köpa leads?

Både marknadsförare och säljare strävar efter att fylla sina säljtrattar snabbt och effektivt för att uppnå fulla funnels. Denna önskan kan ibland leda till frestelsen att köpa leads.

Att köpa leads, jämfört med att generera dem organiskt, verkar vara enklare och mindre tidskrävande, trots att det ofta är dyrare. En logisk fråga som kan uppstå är: om du redan investerar i reklam, varför inte bara köpa leads?

För det första har köpta leads ingen verklig anknytning till ditt företag. Vanligtvis har de registrerat sig på en annan sida och har inte aktivt valt att ta emot information från just ditt företag.

De meddelanden du skickar till dessa köpta leads betraktas därför som oönskade och kan uppfattas som påträngande. Om de dessutom inte har valt att ta emot meddelanden från dig finns risken att de markerar dina meddelanden som spam. Detta är inte bara problematiskt för att dina e-postmeddelanden filtreras bort, utan det indikerar även till deras e-postleverantör vilka meddelanden som bör blockeras.

Om tillräckligt många personer markerar dina meddelanden som spam kan du hamna på en ”svart lista”, vilken delas med andra e-postleverantörer. Att hamna på svartlistan är extremt svårt att åtgärda, och det kan resultera i allvarliga konsekvenser för din e-postleverans och ditt IP-rykte.

Sammanfattningsvis är det generellt sett bättre att organiskt generera leads än att köpa dem. Det skapar en mer genuin koppling till ditt varumärke och minimerar risken för negativa konsekvenser för din e-postleverans och online-reputation.

Leadsgenereringsstrategier

Leadsgenerering innefattar olika taktiker och strategier för att locka potentiella kunder och konvertera dem till leads. Här är några effektiva strategier för att dra in besökare och skapa kvalitativa leads:

1. SEO (Sökmotoroptimering):

SEO (sökoptimering) är inriktat på att optimera webbplatsens synlighet i sökmotorresultat för att öka organisk trafik. Genom att ranka högt på sökmotorer som Google kan ni attrahera besökare som potentiellt kan konverteras till leads.

2. Facebook Leadsgenerering:

Använd Facebook som en plattform för leadsgenerering genom att skapa riktade annonser och använda funktioner som leadannonser. Med Call-to-Action-knappar och rätt innehåll kan ni locka Facebook-följare till er webbplats.

3. LinkedIn Leadsgenerering:

LinkedIn har utvecklat Lead Gen Forms, vilket underlättar insamling av information genom att använda autofyllning med användarnas profildata. Detta gör det enkelt att få leads från företagsprofessionella på plattformen.

4. PPC / Google Ads Leadsgenerering:

Pay-per-click (PPC) eller Google Ads är en annan strategi där ni kan placera annonser på sökmotorers resultatsidor. Detta är särskilt kraftfullt med tanke på det höga antalet dagliga sökningar på Google.

5. B2B Leadsgenerering:

För B2B-företag betonar HubSpot vikten av SEO som den främsta metoden för att generera leads, följt av e-postmarknadsföring och sociala medier. B2B-leadsgenerering kräver ofta en mer riktad och personlig strategi.

Oavsett vilken strategi ni väljer är det avgörande att leverera ett mervärde och skapa en sömlös användarupplevelse för att optimera leadskvaliteten. Kom ihåg att testa och anpassa era strategier för att hela tiden förbättra resultaten och möta era specifika affärsbehov.

 

 

Slutsats

Efter att ha utforskat olika strategier för att generera leads till ert företag är det nu dags att ta initiativ och själva skapa en kampanj. De grundläggande principer som har diskuterats i detta blogginlägg utgör en solid grund, men detta är bara början av er resa.

Fortsätt att skapa lockande erbjudanden, effektiva Call-to-Actions (CTA), välfungerande målsidor och formulär. Ett nära samarbete med ert säljteam är avgörande för att säkerställa en regelbunden leverans av högkvalitativa leads.

Avslutningsvis är kontinuerlig testning nyckeln till framgång. Genom att finjustera och testa varje steg i er inbound leadsgenerering kommer ni inte bara att förbättra leadkvaliteten utan också öka era intäkter. Tveka inte att experimentera och anpassa er strategi efter resultaten ni uppnår. Att aldrig sluta testa är en viktig princip för att hålla er leadsgenerering i framkant och optimera era affärsresultat. Lycka till med er kampanj!