Skip to main content

Hittills har skriftligt innehåll och klassiska blogginlägg med text dominerat marknadsföring men marknadsföring med hjälp av video har blivit allt vanligare och mer populärt. Youtube har stigit markant och är idag den andra största sökmotorn efter Google. I det här inlägget går vi genom enkla tips som kan hjälpa till att boosta trafiken med hjälp av videomarknadsföring.

Youtube är den andra största sökmotorn

År 2005 startade Youtube med bara några dussintals uppladdningar och har idag stigit till att vara den största plattformen för videor med över 30 miljoner besökare och 5 miljarder videor som ses varje dag. Att populariteten för video stiger kan man också se genom att Instagram Story, Instagram TV, Periscope och Snapchat blir allt mer populär. HubSpot genomförde en undersökning år 2017 som visade att kunder föredrog videor över all annan marknadsföring. Detta gjorde att fler och fler företag började skifta sin marknadsföring till video istället. 

Varför är videomarknadsföring så effektiv? 

Vad är det som då gör att videomarknadsföring har blivit så effektiv? Det finns egentligen två större anledningar till detta. Den första är att vi snabbare förstår och snappar upp information när vi ser videor jämfört med att läsa innehållet i skrift. Våra hjärnor kommer även ihåg omkring 95 % av informationen som vi ser i en video medans vi kommer ihåg ungefär 10 % av informationen som vi läser. (Källa: Wyzowl)

Den andra anledningen är smartphones. Ungefär 75 % av alla som tittar på videor gör det från sin mobil och ännu viktigare är ungefär 92 % av alla som tittar på en video via mobilen, villig att dela den vidare. Detta är också en anledning till att videon har större chans att bli global jämfört med textinnehåll. 

Tips för att öka trafiken med hjälp av videomarknadsföring

  1. Skapa en engagerande miniatyrbild

Det första en tittare ser när denne surfar på Google eller Youtube är videons titel och miniatyrbild. Det symboliserar vad videon och innehållet handlar om. Om du har en intressant titel och miniatyrbild kommer chanserna öka för att någon klickar på videon. 

Tips: Se till att miniatyrbilden är en bild från din video, använd inte utomstående eller fejkade bilder. Det kan också vara en bra idé att använda en intressant bild från senare i din video för att skapa ett intresse för att fortsätta se videon. Att använda bilder på människor i miniatyrbilden brukar vara mer effektivt för att framkalla en effekt av känslor hos publiken. 

  1. Generera ett buzz på sociala medier

När du skapar en kampanj för videomarknadsföring bör fokusen vara på plattformar som Youtube men också sociala medier som Twitter, Instagram, Facebook och Snapchat. Det är vanligt att människor spenderar omkring 2 timmar på dessa plattformar varje dag. 

Tips: Det är fördelaktigt att ladda upp högkvalitativa videor regelbundet och engagera din publik för att bygga upp varumärkets närvaro. Optimera även användningen av taggar på Youtube och hashtaggar på sociala medier, på det sättet blir innehållet enklare att hitta genom sökningar. Det är också betydelsefullt att nå ut till influencers och andra populära märken som kan marknadsföra ditt innehåll, ofta genom att få något tillbaka.

  1. Optimera videon för SEO

Precis som skriftligt innehåll behöver också videor sökmotoroptimeras för att potentiella kunder ska kunna hitta dem. Därför är det viktigt att skriva en informationstext om din video för att den ska synas på sökningar hos Google. Se också till att använda relaterade sökordsfraser i videons titel och beskrivning. Skapa en video sitemap och lägg till den i Google Search Console.

  1. Se till att den är mobilvänlig

Som tidigare nämnt ses flest videos på mobilen. Därför är det viktigt att optimera videon för mobilanvändning, exempelvis kika att storleken på texten är optimal för mobilanvändning. Dessutom kan det vara värt att tänka på längden på videon, en video som är en timme lång passar bäst på Youtube medans en video på 60 sekunder passar bättre för Instagram. 

  1. Skapa en tydlig call-to-action (CTA)

Det är extremt viktigt att använda en call-to-action knapp i varje video som du laddar upp. Om du vill ha mer trafik till din webbplats är det avgörande att dina kunder vet vad de ska göra efter att de har sett videon. 

Tips: Använd Youtube End Screens (de sista 5-20 sekunderna av videon) för upp till fyra olika element som går att klicka på, exempelvis en knapp till din webbplats, andra videor som du skapat eller någon annan specifik landningssida. 

Sammanfattning

Baserat på användningen och effekten av videor och med tanke på att Youtube idag är den andra största webbplatsen i hela världen – kommer videomarknadsföring vara otroligt viktigt och fördelaktigt för företag att använda sig av i framtiden. Sluta självklart inte med skriftlig marknadsföring men lägg till videor ibland, speciellt i sociala medier, för att öka trafiken av potentiella kunder och samtidigt öka synligheten för ditt företag på webben.